EN HET WERD TOCH 6-4!

Door Migchiel de Jong

06-05-17
SG Dr. Max Euwe
2230
-
Philidor 1847
2227
4
-
6
1.
Buendgen,A.(Achim)
2145
-
Jong de,M.(Migchiel)
2374
0
-
1
2.
Konijn,B.J.(Bart)
2268
-
Struik,T.(Tjapko)
2295
0
-
1
3.
Osch van,M.(Mees)
2331
-
Lont,A.H.(Addy)
2250
1
-
0
4.
Snuverink,J.(Jochem)
2382
-
Scholl,E.C.(Eddie)
2212
0
-
1
5.
Kroeze,F.M.(Frank)
2382
-
Lijn van der,B.J.(Bas)
2223
½
-
½
6.
Bertholee,R.C.H.(Rob)
2295
-
Weggen,J.V.(Jeroen)
2248
½
-
½
7.
Paalman,H.J.(Henk-Jan)
2093
-
Hania,J.(Jan)
2183
1
-
0
8.
Sekandar,K.(Kambiz)
2207
-
Boersma,J.(Jan)
2169
½
-
½
9.
Bierenbroodspot,P.(Paul)
2054
-
Sparenberg,E.(Erik)
2188
0
-
1
10.
Postma,D.(Dinant)
2143
-
Heide van der,A.(Auke)
2128
½
-
½

Een onwetende lezer zal de titel niet geheel begrijpen, daarom zal ik het uitleggen: Na de kansloze en iets te dikke nederlaag tegen BSG uit de vorige ronde en het onverwachte gelijkspel van SG Max Euwe tegen De Toren uit Arnhem, was het opeens niet meer geheel zeker dat we ons gingen handhaven. Later hoorde ik van Ruud Jansen, die zich eerst excuseerde voor het opstellen van twee 1600 spelers, dat het zelfs een nederlaag voor de Toren had kunnen worden. Willy Hendriks kreeg in de laatste partij remise in waarschijnlijk verloren stelling! De situatie voorafgaand aan de negende ronde was nu dat Philidor twee matchpunten en 2 ½ bordpunten meer had dan Max Euwe. Met een bescheiden 6-4 nederlaag waren we nog net gehandhaafd. Overigens bleek achteraf dat we ook met 10-0 hadden kunnen verliezen, omdat Messemaker, met één matchpunt op ons achter, verloor van Caissa. Het werd uiteindelijk ook 6-4 maar dan aan de goede kant 4-6. Mijns inziens een dik verdiende overwinning en een goede afsluiting van een matig seizoen.


In chronologische volgorde ging de wedstrijd denk ik zoals ik nu beschrijf: Eerst een plusremise van Bas tegen Frank Kroeze. Bas had voor de radicale verandering wit (!) en kon na een interessant pionoffer op e5 de remise in ontvangst nemen. Of hij dat zelf heeft aangeboden of dat het gretig is aangenomen, weet ik niet. Bas heeft een slecht seizoen gehad. Hij presteerde het dit seizoen tot tweemaal om door zijn tijd te gaan en leverde ter compensatie maar één pronkstukje af tegen Paul Keres. Toch ben ik ervan overtuigd dat hij volgend seizoen weer een stabiele factor wordt en misschien wat vaker wit?


Hierna tekende Tjapko het eerste winstpunt aan voor Philidor. Een Siciliaan met een goed getimed e6-e5 leidde tot een prettige stelling. De volgende keer dat ik keek, stond Tjapko twee kwaliteiten voor. Ik heb overigens nooit aan de kwaliteit van Tjapko getwijfeld, maar dat is een ander verhaal. Tegenstander Bart Konijn kon zijn achternaam niet uit de hogehoed toveren en gaf op. Zelf kreeg ik Achim Bündgen als tegenstander. Achim, tot nu toe een vaste waarde van het tweede, werd aan mij opgeofferd. Het tweede van SG Max Euwe was al gedegradeerd en later bleek dat alle vier KNSB-teams van SG Max Euwe zouden degraderen. Dat is vast een negatief record. Achim speelde provocatief de Philidor verdediging. Ik probeerde de gebaande paden (in ieder geval voor mij) uit de weg te gaan en sloeg met de loper op d5. De zwarte stelling stond gedurende de hele partij onder druk en hoewel Achim lange tijd standhield en zelfs misschien op een moment wat beter stond, kwam de beslissende fout toch.


Het was voor mij al snel duidelijk dat de wedstrijd niet verloren zou gaan, maar zou worden gewonnen. Op het moment dat ik keek stond alleen Jan Hania slecht, met een pion achter. Auke van der Heide had in een keurige partij remise toegevoegd, evenals Jeroen Weggen, die een topseizoen heeft gehad! Eddie vond een zeer gepointeerde zet met c5. Deze zet leverde een redelijke stelling op met weinig verlieskansen. Addy leek me niet minder te staan in een loopgravengevecht. Erik peuzelde een verdwaald paard van tegenstander Bierenbroodspot ten koste van een kleine kwaliteit. Het materiaal was hierna bijna in evenwicht, maar de stukken van Erik vonden meer emplooi en uiteindelijk won Erik ook.
Toen ik wegging naar mijn Duitse club SF Schwerin had net Jan Boersma tactisch remise gegeven met een pluspion. In mijn reisbestemming Hamburg hadden we een bijna onmogelijke opdracht om het plaatselijke Sankt Pauli met 6½-1½ te verslaan. Dat lukte ook niet, alhoewel Schwerin er wel met de winst vandoor ging (4½-3½). Ik gaf daar een gewonnen stand uit handen en maakte remise.
Jan Hania had ook vlak voor ik wegging verloren en Addy stond ook precair. Addy en Eddie speelden nog als enigen, waarbij Eddie dicht bij winst zat. In de trein naar Hamburg kreeg ik een app met een foto van de gedetailleerde uitslagen en zag dat Eddie zijn eindspel gewonnen had en dat Addy het niet droog had gehouden. Jammer is dat Philidor 2 het niet heeft gered vanwege een wanprestatie van SISSA 2. Anders hadden we in het volgende seizoen een Philidorteam in de Eerste, Tweede en Derde klasse!

Hier de foto's die Jeroen Weggen deze middag maakte.