UITSLAGEN EN STANDEN:
SCHAAKLES VOOR VOLWASSSENEN
Unieke gelegenheid voor volwassenen om (beter) te leren schaken! Wessel van der Berg, ervaren schaaktrainer, geeft iedere dinsdagavond van 18.30 – 19.30 uur schaaktrainingen in ons speellokaal: Zalencentrum Priyas, Kalverdijkje, Leeuwarden. Deze trainingen zijn toegankelijk voor leden van Philidor, maar ook voor niet-leden. Niet onbelangrijk: deze schaaklessen zijn gratis! Heeft U belangstelling, neem dan contact op met een van onze bestuursleden. Van harte welkom!

MIRACULEUZE PARTIJ
8 juni 2017

BIj de laatste ronde van het FK was heel Philidor 2 aanwezig om hun spelers Maarten en Rein aan te moedigen. En om de sfeer te verhogen uiteraard. We zagen Migchiel zijn zevende partij winnen, Siem heel snel verliezen en Kees een offer plegen dat buitengewoon verrassend was. Altijd wat te beleven, met Philidorspelers op een FK. De partij die de meeste aandacht trok was die tussen Erik en Auke. Heel ingewikkelde partij vol combinatoire wendingen. Auke kreeg een daverende aanval en die had kunnen doorslaan als Auke niet de vijandelijke dame had gewonnen. Bijzonder! ...Dxf6 in plaats van ...Lxc2 geeft Fritz een waardering van -15. Ten gunste van zwart, dus. Marcel heeft een fotografisch geheugen en typte na thuiskomst de partij zo op.


WIETZE JONGSMA KAMPIOEN!!
4 juni 2017

Op 1 juli a.s. wordt hij 62, maar hij schaakt nog als een jonge God: Wietze Jongsma. In het gewone schaak strooit hij er wel eens een enkele remise tussendoor, maar in het rapidschaak was Wietze dit jaar ongenaakbaar: kampioen met een 100% score! Felicidad!


WIJ FELICITEREN:
4 juni 2017

 • Migchiel de Jong met het behalen van het clubkampioenschap. Voor de dertiende keer!
 • Migchiel de Jong met het behalen van het Fries Kampioenschap 2017. Hij is na 6 ronden al niet meer te achterhalen.
 • Leandro Slagboom met het jeugdkampioenschap van Philidor met de fraaie score 28 uit 30.
 • Dolf Wissmann met het behalen van de titel Lentekampioen KSC Philidor 1847 2017. Dolf had de hoogste rating van de deelnemers en maakte dat prima waar door 10 uit 12 te scoren. HIj verloor alleen van twee oude strijders die bewezen dat de voorspellingen van prof. Elo op partijniveau niet altijd op gaan.

Onze onverschrokken verslaggever uit Wieuwerd laat weer zijn ragfijne analyses los over onze maatschappij, en onze kersverse Lentekampioen verblijdt ons met al even ragfijne analyses van twee van zijn partijen en de verjaardag van zijn zuster.


EEN DENKBEELD
28 mei 2017

Uit het verslag van de elfde ronde van de Lentecompetitie blijkt dat onze vaste scribent een identiteitscrisis heeft. Gevolg is een een stuk vol vaagheid.


SLOPEN!
21 mei 2017

Zowel de play-off als de Lentecompetitie naderen de ontknoping. In de play-off heeft Migchiel de beste papieren, maar hij kan zich geen misstap veroorloven: Eddie en Auke liggen op de loer. In de Lentecompetitie heeft Dolf stevig de leiding genomen, maar ook hier geldt dat het oppassen geblazen is. Dolf heeft er veel voor over: de ochtend van de tiende ronde zat hij nog in Riga. Meer hierover in het verslag van onze onvolprezen Ir. Klasma.

Verder het laatste verslag van de externe competitie 2016-2017. Henk van Wilgenburg over de avonturen van Philidor V.


VIER OUDE HELDEN BIJEEN
14 mei 2017

In Haarlem was dit weekeinde het Karel Kuip Toernooi. Ter ere van de tiende editie van dit toernooi hadden ze een illuster kwartet uitgenodigd om een vierkamp te spelen: Hans Ree, Frans Kuijpers, Coen Zuidema en Eddie Scholl. Deze erevierkamp is overtuigend door Eddie Scholl gewonnen, gefeliciteerd! Hier de eindstand en Hier een verslagje op de website van HWP Haarlem. Eddie zelf schrijft over het toernooitje:
Afgelopen zaterdag heb ik mij naar Haarlem begeven om mij daar in drie rapidpartijtjes van 20 minuten p.p.p.p. te meten met een drietal andere bejaarde ex-Nederlandse kampioenen. Deze partijen zijn niet genoteerd en door beperkte geheugenwerking mijnerzijds ook niet te reconstrueren. Het ging natuurlijk eigenlijk niet om de uitslag; we hebben daarna lang en genoeglijk gedineerd en nagekeuveld over de dingen des levens en des schakers, waarvan de meeste inmiddels voor ons voorbij zijn. Erg leuk en we hebben de Haarlemse organisatoren dan ook zeer bedankt voor hun creatieve en bejaardenvriendelijke idee.


Hans Ree, Frans Kuijpers, Enno Noordhoff (HWP), Eddie Scholl, Harry Lips (HWP) en Coen Zuidema (foto's website HWP Haarlem)


Scholl - Zuidema. WIe herinnert zich niet de spannende beslissingsmatch tussen beide heren bij het NK 1970. Toen won Scholl, nu weer.

 

In het verslag van de negende ronde van de Lentecompetitie wordt onthuld dat Philidor in 1746 Leeuwarden bezocht heeft!


PHILIDOR WINT IN ENSCHEDE + VERSLAG LENTE 8
7 mei 2017

Philidor I heeft de competitie met een keurige 6-4 overwinning afgesloten. Philidor was er mede verantwoordelijk voor dat alle vier KNSB-teams van SG Max Euwe degradeerden. Hier het verslag van Migchiel de Jong, hier de foto's van Jeroen Weggen.

De lentecompetitie beleefde de achtste ronde. Onze vast scribent over zijn tante Jopie.


GRONINGER STUDENTEN: JE HEBT ER NIETS AAN
7 mei 2017

Het onmogelijk leek te gaan gebeuren. Het hele seizoen had Philidor II op de tiende plaats gestaan; in de laatste ronde speelden we tegen de nummer 9 (Max Euwe III) en bij winst zouden we die passeren en zouden we ook de nummer 8 passeren, HSG. Want HSG speelde tegen SISSA II die bovenaan stond en bij winst kampioen zou zijn.

Philidor II hield zich voorbeeldig aan dit scenario: in een bloedstollende wedstrijd wonnen we van Max Euwe III. Maar Die Misselijke Groningers van Sissa gooiden roet in het eten: ze speelden 4-4 tegen HSG zodat Sissa toch kampioen werd met evenveel match- en bordpunten als Caïssa (Sissa kampioen door winst in de onderlinge wedstrijd) en HSG ons toch voor bleef. Het laatste berichtje van onze contactpersoon bij Sissa was: "Sorry..." Tsja. Onbetrouwbaar volk, die Groninger studenten. Hier het verslag.


OVER ARCHITECTUUR EN VENHUIZEN
30 april 2017

De zevende ronde in de Lentecompetitie is aanleiding tot een beschouwing over architectuur; met een mooie partij van Peter Venhuizen. Henk leverde nog een beknopt verslag van de voorlaatste wedstrijd van het vijfde team.


WL BESLIST: SYTZE WINT VAN DOLF
22 april 2017

De zesde ronde van de Lentecompetitie bood veel spektakel in diverse partijen. Onze vaste scribent verhaalt over deze zinderende avond. Ook in de play-off was gedoe; over een onjuist ingestelde klok. Daarom voor alle duidelijkheid wat artikel 6.10b van de spelregels hier over zegt: zodra geconstateerd wordt dat de klok onjuist is ingesteld moet de klok worden stilgezet en moet de arbiter de klok alsnog juist instellen. Dit moet wel tijdens de partij zijn: als de partij is afgelopen is geen beroep op foute klok meer mogelijk.

Voorbeeld: stel na 40 zetten ziet één van de spelers dat er geen 15 seconden per zet bijgeteld wordt. Dan wordt de klok stil gezet, wordt de 15 seconden bijtelling alsnog ingesteld en krijgen beide spelers er 40 x 15 seconden = 10 minuten bij.

En zoals beloofd: een verslag van de FSB-bekerfinale uiteraard geschreven door Siegbert, met foto's van Erwin Denissen.


RAPIDAVOND BIJ LASKER UITGESTELD
20 april 2017

Voor volgende week vrijdag, 28 april, was de tweede ontmoeting met Lasker gepland (Rapid-kampioenschap). Omdat nogal wat spelers van ons helaas die avond niet present kunnen zijn, hebben we, in samenwerking met Lasker, besloten de avond niet door te laten gaan. Voor volgend jaar gaan Lasker en Philidor een alternatief bedenken. (KvS)


BREAKING NEWS: PHILIDOR WINT KNSB-BEKER NIET!
20 april 2017

In de finale van poule A van het landelijk bekertoernooi verloor Philidor 1847 van Groninger Combinatie, dat twee grootmeesters opstelde. Beiden oud-Philidorspeler, dat dan weer wel. Eddie Scholl schreef een verslag.


BREAKING NEWS: PHILIDOR WINT FSB-BEKER!
19 april 2017

Vers van de pers: het FSB-bekerteam van Philidor heeft de FSB-beker gewonnen door met 3-1 van Sneek te winnen. Gefeliciteerd, Catharinus, Hette, Erik en Siegbert. Een puike prestatie. Verslag volgt binnenkort.


EINDSPRINT PHILIDOR V
18 april 2017

Philidor V speelt in een klasse met 5 teams. Een dubbelrondige competitie, dus 8 wedstrijden. Maar omdat er steeds één team vrij is, duurt deze competitie merkwaardig lang. In de laatste drie weken moet het vijfde drie wedstrijden spelen, de laatste komende donderdag. De eerste twee uit deze serie gingen verloren. Henk van Wilgenburg licht toe hoe dat ging tegen SCL II.


MIGCHIEL BOVENAAN IN PRINSENSTADTOERNOOI DELFT
17 april 2017

Migchiel de Jong leverde dit weekeinde een uitstekende prestatie door gedeeld bovenaan te eindigen in het toernooi in Delft. Hij scoorde net als drie anderen 4½ uit 6. Erik van den Doel werd op grond van weerstand toernooiwinnaar. Hier de eindstanden, hier de partijen van Migchiel. Met de pijlen linksonder de namen kun je de partijen kiezen.


MASTERCLASS/SIMULTAAN - LENTE 5 - VERSLAG PHILIDOR 3
17 april 2017

Philidor III toonde zich een waardig kampioen en won ook zijn laatste wedstrijd. Siegbert licht toe. Kees schreef een verslag van een Masterclass en simultaan door Migchiel bij het overdagschaak. En Dolf geeft inzicht in zijn zeer diepgravend voorbereiding op de prachtige partij tegen Derk in het verslag van Lente 5.


MIGCHIEL / PHILIDOR 3 EN 4 / LENTE 4
11 april 2017

Vorige week werd Migchiel de Jong clubkampioen snelschaken. In de gezamenlijke slotronde van de FSB-competitie speelden Philidor 3 en Philidor 4 met wisselend succes. En de Lentecompetitie was toe aan de vierde ronde.


DE SPRONG KAMPIOEN
9 april 2017

Voor het eerst is een Leeuwarder basisschool kampioen van Friesland geworden. De Sprong met daarin vier leden van Philidor (Christian Torensma, Dylan Torensma, Lucas de Vos en Wessel van Putten) haalde 11 matchpunten uit 6 wedstrijden en bleef daarbij de Paedwizer uit Beetsterzwaag een punt voor. Er deden 14 scholen mee. (MdJ)

Hieronder het winnende team met daarachter wethouder Ekhart die de prijzen uitreikte.


POIESZ-ACTIE AFGESLOTEN
8 april 2017

De Poiesz-actie is afgelopen; het heeft maar liefst 737 euro opgebracht.


KOMENDE DINSDAG: SNELSCHAAK
2 april 2017

Komende dinsdag is het snelschaakkampioenschap van Philidor. Komt allen! Daarnaast kan er voor de Lentecompetitie gespeeld worden. Dr. Ir. Klasma blijkt gewoon Wietze te heten. Hij schreef over de derde ronde van de Lentecompetitie. Migchiel organiseerde het kampioenschap van de Leeuwarder basisscholen. Op zijn site een verslag.


HET GAAT STUIVEN IN ENSCHEDE!
2 april 2017

Het wordt een spannende negende ronde in de KNSB-competitie. Philidor I verloor in de achtste ronde dik van kampioen BSG maar kan zich in de negende ronde een klein verliesje veroorloven tegen SG Max Euwe I. Philidor II won eindelijk in de achtste ronde en heeft in de negende ronde bij winst op SG Max Euwe III kans op handhaving. Beide teams spelen in Enschede.


PSV VERSUS AJAX
2 april 2017

Voorlopig de laatste in deze serie is Stijn. Behalve Léonie (als eerste) zijn alle pupillen met twee tegelijk aangeschoven. “Dat word een diepte-interview”, juichte Migchiel. Stijn is 10 jaar en zit in groep 6 van De Sprong. Een leuke school. Rekenen is fijn, maar taal en lezen mogen ze wel in de prullenbak gooien. Als Stijn is uitgeschaakt , dan gaat hij lekker voetballen of gamen: War Robots, Roblot of Mindcraft. Later, als hij groot is, wil hij Youtuper worden. Zijn moeder zit er bij en zegt dat hij ook veel belangstelling voor bouwen heeft. “Ja, ik heb veel Lego!“. Mocht Youtuper niet doorgaan, dan wordt hij profvoetballer bij PSV. Moeder verbleekt en hoopt dat Pa, verwoed Ajaxied, vanaf nu het zakgeld van Stijn niet zal intrekken. Stijn heeft ook meegeholpen bij de actie van Poiesz en had zijn vriend Rens meegenomen. “Misschien komt Rens ook bij ons schaken“. Leuk!


POIESZ-ACTIE NAAR LAATSTE WEEK
26 maart 2017

De Poiesz-actie gaat de laatste week in. Spaart u allen wel trouw munten voor de club? Komende week kan het nog! Afgelopen zaterdag was een Philidordelegatie aan het promoten. Uiteraard met veel succes, getuige deze foto's. Met daarbij het FK tweelingslingeren.


FK JEUGDCLUBTEAMS GEORGANISEERD DOOR PHILIDOR
24 maart 2017

Afgelopen zaterdag is in de thuisbasis van Philidor het Fries Kampioenschap voor jeugdteams gehouden. Met 60 deelnemers was het druk bezocht. SC Sneek haalde de meeste prijzen weg, Migchiel en zijn ploeg hadden het weer prima georganiseerd. Hier een verslag met de eindstanden.


PHILIDOR NAAR LAATSTE ACHT IN KNSB-BEKER
22 maart 2017

Philidor heeft middels een gedegen 3-1 winst op SG Max Euwe uit Enschede de kwartfinales van het landelijke bekertoernooi bereikt. Een verslag van Eddie Scholl. En van de tweede ronde van de Lentecompetitie komt onze speciale verslaggever aan het woord.


BOBO, ARTHUR EN DE ZEVEN KONIJNEN
22 maart 2017

Het is me wat: wil je je net aanmelden als jeugdlid, komt er een interviewer op je af die ook nog een foto gaat nemen. Gelukkig zit de moeder van de twee nieuwelingen erbij: Thijmen zit in het midden. Hij is 7 jaar en zit in groep 4 van de Ichtus-school in Giekerk. Zijn grote zus, Silke is 9 jaar en zit in groep 5 van dezelfde school. Adam, links, schaakt al veel langer bij ons. Hij is 8 jaar en zit in groep 4 van De Wester. Thijmen vindt puzzelen erg leuk; hij maakt legpuzzels van wel 1000 stukjes!

Silke speelt graag met haar konijnen. Ze heeft er twee: Bobo en Arthur. O ja, ze speelt ook piano. Adam speelt na schooltijd graag met zijn vriendjes of hij zit achter de computer. Hij heeft zeven konijnen. De namen schieten hem niet zo snel te binnen. Als hij later groot is, wil hij astronaut worden. Thijmen en Silke weten nog niet wat ze later willen worden. Ze hebben nog de tijd. Nou, Thijmen wil wel schrijver worden. De vader van Adam staat achter zijn zoon en zegt: “Als ik later groot word, dan wil ik weer klein worden”.

 


FSB-BEKERTEAM NAAR FINALE + VERSLAG SIMULTAAN
19 maart 2017

Het FSB-bekerteam heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de finale. Die zal deze keer tegen Sneek zijn. Van Siegbert een verslagje van de halve finale tegen De Donger. Verder is afgelopen dinsdag de jaarlijkse simultaan gespeeld. Clubkampioen Migchiel nam het op tegen 33 tegenstanders. Hier een verslag van Kees & Migchiel, nu met partij van Derk. De opgave van deze week luidt: wie kan aan de hand van het verslag het winstpercentage van de simultaangever berekenen?


SCHAAKLERAREN
19 maart 2017

Nu we de meeste schaakpupillen wel op de foto hebben gezet, is het tijd voor de schaakmeesters. Centraal straalt Oppermeester Migchiel. Links van hem meester Jolle, achter hem meester Erik en rechts van hem meester Jelte. Dit is de harde kern van de schaak-instructeurs. Jolle heeft een drukke baan in Groningen, maar weet altijd nog tijd te vinden om dinsdagavond les te geven. Klasse. Erik is actief als wedstrijdleider en dus van 18.30 tot 24.00 uur onder de pannen. Wat een Ausdauer. Jelte heeft zijn twee zoons op de club gehad, maar die zijn overgeschakeld naar andere activiteiten. Geweldig dat Jelte, naast zijn werk als predikant, iedere week bij ons is om de jeugd les te geven. Deze enthousiaste mensen zorgen ervoor dat we een bloeiende jeugdafdeling hebben. Hulde!


4 VERSLAGEN
12 maart 2017

Het is weer één en al bedrijvigheid bij Philidor. De eerste drie teams speelden, en de lentecompetitie en de play-off zijn begonnen.

 • Philidor I won de clash der 1847ers. Wietze Jongsma produceerde een verslag. Met drie partijen, vele foto's en een jubilaris: Addy ging op de schouders voor zijn 250e potje extern voor Philidor.
 • Philidor II beleefde een treurige middag in Assen. Zoals u gewend bent hiervan een ragfijne analyse van onze vaste scribent.
 • Philidor III werd afgelopen week kampioen. Siegbert vertelt over zijn kampioenen. Nu met fraaie foto van deze wakkere strijders!
 • Voor de lentecompetitie is Dr. Ir. W.J. Klasma aangetrokken als verslaggever. Hier zijn verhaal over de eerste ronde.

De prijsvraag hieronder is gewonnen door Kees van Straten. Die gaf binnen 5 minuten na plaatsing (hij zat er natuurlijk op te wachten) het juiste antwoord: het citaat komt uit "Buitelingen" van Godfried Bomans. Een fraai boekwerkje uit 1948.

“De Russische schaker Reshewsky had een vakje in zijn schaakbord uitgezaagd en weer met een scharnier op zijn plaats gebracht. Onder de tafel had hij nu een touwtje bevestigd, waaraan hij slechts behoefde te trekken om het vijandige stuk, dat zich op het vierkantje bevond, in een gewatteerd zakje te doen verdwijnen. Zijn tegenstander Euwe protesteerde bij de spelleider, die er de statuten op na sloeg, en jawel hoor, daar stond het: ‘Het heimelijk doen verdwijnen van stukken in een gewatteerd zakje onder de tafel is niet geoorloofd."


JEROEN WEGGEN: EEN AANWINST
11 maart 2017

In de 7e ronde van de KNSB-competitie won Philidor 1 met 5½-4½ van Messemaker, de club uit Gouda tot enige bescheidenheid betreffende de vraag over de oudste club van Nederland dwingend. Onze nieuwe ster aan ons toch al zo rijke firmament, Jeroen Wegggen, speelt niet alleen de sterren van de hemel, maar weet ook prachtige momenten vast te leggen. Iedereen heeft wel eens meegemaakt of gelezen: al die handen over het bord na afloop van de partij. Dat is nu eindelijk eens haarfijn vastgelegd door Jeroen.

Morgen de verslagen.


f6! f6! "Het schaakstuk is in een gewatteerd zakje onder het bord verdwenen." Wie raadt uit welk boek dit citaat afkomstig is wint een kistje bier. Naschrift: de eerste (want de oplossingen stromen binnen) die dit raadt wint een kistje bier. Inzendingen naar de webmeneer.


PHILIDOR III IS KAMPIOEN!!!!!
11 maart 2017

Door het verlies van Emmeloord gisteravond in Buitenpost is Philidor 3 KAMPIOEN van de FSB. Namens bestuur, webmeneer, alle leden en donateurs de hartelijke felicitaties aan de mannen van Siegbert. Ze waren dit seizoen ongenaakbaar. De rijtoer door de stad volgt binnenkort. Volgend jaar weer drie teams van Philidor in de KNSB-competitie.


MIGCHIEL DE JONG BEKERWINNAAR 2017
11 maart 2017

De interne beker 2016-2017 is gewonnen door Migchiel de Jong. Voor de vierde keer; in de finale werd Eddie Scholl verslagen. Eddie won de beker eveneens vier keer.Eddie analyseert deze bekerfinale hier. "Het was een vrij gemakkelijke overwinning voor Migchiel."


LENTECOMPETITIE ANDERS!!
5 maart 2017

Komende dinsdag 7 maart 2017 start de Lentecompetitie. De Lentecompetitie krijgt een andere formule: de indeling wordt van tevoren bekend gemaakt. Iedere speler die vanaf september meer dan 2 partijen heeft gespeeld word ingeroosterd. Mocht je verhinderd zijn, dan graag afmelden voor maandagavond 20.00 uur,  daarna word de definitieve indeling bekendgemaakt.

Op deze manier proberen wij iedereen te stimuleren zijn best te doen voor een competitievere en gezelligere lentecompetitie, en rekenen wij op een grotere opkomst.
Heb je vanaf september meer dan 2 partijen gespeeld dan word je automatisch ingeroosterd. Heb je vanaf september niet gespeeld, meld je dan zo snel mogelijk aan bij de wedstrijdleider.

Komende dinsdag start eveneens de play-off. De indeling staat hier.
(Erik S)


"WAT IS ROOD EN EEN RONDJE?"
1 maart 2017

Marieke is de jongere zus van Leonie en aspirant-lid van Philidor. Ze is 6 jaar en zit in groep 3  van de Algra School (“een leuke school”). Later wil ze heel graag dierenarts worden. Ze heeft een poes, wit met zwart en rood. “Is dat een lapjeskat”, wil ik weten. Moeder komt te hulp: “Nee, het is een Cyperse kat met wit”. “En hij heet Marijn” zegt Marieke vertederd. Marieke zit op turnen. Ze oefent op de trampoline, de rekstok en de mat.

Van Marijn is het snel over te schakelen naar Marthijn. Hij heeft het schaken geleerd in het Drakenbos, waar ze een groot buiten-schaakspel hadden. Marthijn is 10 jaar en zit in groep 7 van de LSV (“ook een leuke school, hoor”). Robot-ontwerper, dat wil hij worden. "Wat maakt of wat die robot”? Dat moet nog verder uitgezocht worden. Voorlopig gaat hij, naast het schaken, ook vaak lekker buiten voetballen. “Zijn we nog iets vergeten, willen jullie nog wat vertellen?”.

“Ik weet nog twee mopjes”, zegt Marieke. “Die van die rondjes?”, vraagt Marthijn. Marieke knikt. Marthijn kent ze al, maar is niet te beroerd om aandachtig te luisteren. “Het eerste mopje is: wat is rood en een rondje?”. Ik kijk glazig voor me uit. “Haaa, een rood rondje! En nu de tweede: het is zwart en een rondje, rara, wat is dat?”. Ik stamel: “Een zwart rondje?”. “Neeeee, de schaduw van het rondje!”.


SAKE ALGRA FRIES KAMPIOEN!
21 februari 2017

Het kan niet op: ook Sake Algra is Fries Kampioen geworden, in de C-categorie. Van harte gefeliciteerd, Sake! Hiernaast onze kampioen, foto gemaakt door Kees van Straten. Sake was ongenaakbaar: hij won al zijn partijen.

Vanaf deze plaats ook een felicitatie aan Migchiel de Jong en zijn jeugdopleiding. Vele spelers van Philidor eindigden op hoge plaatsen in dit jeugdkampioenschap.

 


LEANDRO SLAGBOOM FRIES KAMPIOEN!
20 februari 2017

Vandaag is onze clubgenoot Leandro Slagboom Fries Kampioen geworden in de D-categorie. Van harte gefeliciteerd, Leandro! Hiernaast onze kampioen, foto gemaakt door Kees van Straten. Dat het een zeer spannend toernooi was blijkt uit onderstaande scoretabel. Drie mensen eindigden gelijk bovenaan; op weerstandspunten won Leandro.


EEN LICHT EROTISCHE ERVARING IN KIMSWERD
18 februari 2017

Siem van Eijk is op bezoek geweest in Kimswerd voor de wedstrijd F-pion - Philidor IV. Hij had een bijzondere ervaring met een Kimswerdse schone. Verder werden zijn huisdieren besproken: paarden, honden en vogels. Een bijzonder verslag. O ja: de wedstrijd ging verloren.


HET KLEINST MOGELIJKE VERSCHIL
18 februari 2017

Philidor V wilde niet achterblijven. Het was de eerste vier teams al gelukt, en nu dus ook Philidor V: verliezen met het kleinst mogelijke verschil. Drachten was de gelukkige, Henk licht toe.


GIEBEL EN GIEBEL
15 februari 2017

Of het nou aan het weer lag, aan mij of aan de jongens zelf, ik weet het niet, maar er kwam vrijwel geen zinnig woord uit de jonge schakers. Tegenover me zat het komisch duo Giebel en Giebel.

Links clown Hugo en rechts clown Lucas. Hugo heeft het schaken van zijn vader geleerd en hij wint nu altijd van Pa (zegt-ie). Lucas kreeg les van Christian. Naast de ongrijpbare chemie tussen de heren hebben ze gemeenschappelijk dat ze allebei 11 jaar zijn, van voetbal houden (Hugo: Blauw Wit, Lucas: Leovardia), op De Sprong zitten en wel van gym houden maar niet van begrijpend lezen. Daar kan ik me alles bij voorstellen.

Op de vraag wat ze later willen worden antwoordt Hugo “Kippenbout” en Lucas “Ingrid”. Nou vooruit, als toegift willen ze dan wel kwijt dat Wessel de beste vriend van Hugo is en dat Lucas architect wil worden. Wessel staat er naast en zegt tegen me: ”Je moet ze vragen wat je ook aan mij gevraagd hebt: als jullie 10 potjes schaak spelen, wie wint er dan het meest ?”. Hugo wint er 25 en Lucas 30. Ik bedoel maar. Wessel en ik hebben ons best gedaan.

 


PHILIDOR 3 WINT EN NEEMT DE KOP! KNSB-BEKERTEAM RONDE VERDER! WEER SCHAAKARTIKEL IN FD!
12 februari 2017

Philidor 3 won de belangrijke topper in de promotieklasse van Emmeloord en neemt de kop over. Siegbert doet verslag. Afgelopen donderdag maakte het KNSB-bekerteam de verre reis naar Wageningen. Niet vergeefs: Philidor won en plaatste zich voor de laatste 16. Eddie Scholl legt uit hoe dat ging. Jeroen maakte daarbij mooie zwoele foto's.

In het Friesch Dagblad wederom een fraai artikel over schaken, deze keer over de oudste sportclub van Friesland: KSC Philidor. pagina 1 / pagina 2.


HELP PHILIDOR MET DE POIESZ JEUGD SPONSOR ACTIE
12 februari 2017

De 12e Poiesz Jeugd Sponsor Actie is aan de gang en onze vereniging is een van de deelnemers.  De actie duurt t/m 2 april. De spelregels zullen de meesten van u van vorige jaren bekend zijn: bij aankoop van elke  € 10 aan boodschappen  (exclusief statiegeld) in een Poiesz-filiaal  krijgt u een Jeugd Sponsor Munt, die u ten goede kunt laten komen aan een der deelnemende verenigingen door deze in de koker van de desbetreffende vereniging te deponeren. Aangezien er alleen in het Poiesz-filiaal Schieringen aan de Egelantierstraat in Heechterp een Philidorkoker aanwezig is, kunt u de verkregen munten, die u aan Philidor wilt schenken, ook afgeven bij een van onze bestuursleden. NB: de munten van vorig jaar zijn niet meer geldig. Hier nog een verdere uitleg van onze jeugdleider.


GOED NIEUWS EN SLECHT NIEUWS
5 februari 2017

Het goede nieuws: het FSB-bekerteam bereikte de halve finale door ruim van Lasker te winnen. Siegbert doet verslag. Het slechte nieuws: zowel Philidor I als Philidor II verloren met het kleinst mogelijke verschil. Altijd zuur. Hier het verslag van het tweede team, Wietze Jongsma brengt ons op de hoogte van het record van Bas. En intussen heeft ook Philidor V gespeeld. Henk verhaalt over de avonturen van het vijfde tegen Jurjen Tolsma.


MIGCHIEL IN HET FRIESCH DAGBLAD
2 februari 2017

In het Friesch Dagblad stond op 13 januari jl. een artikel over de basisschool in Techum, waar veel hoogbegaafde kinderen op zitten. Deze kinderen krijgen schaakles van meester Migchiel. Hij heeft een prominente plaats in dit alleszins leesbare artikel. Het artikel is hier te lezen: pagina1 / pagina 2. (Publicatie met toestemming Friesch Dagblad)


CLEMENTI EN BEETHOVEN, MAAR GEEN HUISDIEREN
1 februari 2017

“Winnen is het leukste bij schaken. Maar leuk is ook dat je gewoon met iemand speelt. En dat je na moet denken”, dat zijn de wijze woorden van Jonathan (links). “Gambieten en een koningsaanval”, dat is de voorkeur van een strijdlustige Leandro (rechts). Leandro won onlangs het Grand Prix Jeugdtoernooi van Schaakwoude. Jonathan zit in groep 8 van de LSV en is 11 jaar. Naast schaken speelt hij piano (Beethoven) en mag hij ook graag tennissen. Leandro is 10 jaar en zit in groep 7 van Het Palet. Hij speelt ook piano (sonatines van Clementi) en doet aan tafeltennis. Allebei vinden ze rekenen het leukste vak op school. Taal en spelling is, nou ja, hm, nou nee, niet zo interessant. “Hebben jullie ook huisdieren?”. Alsof ze het hebben ingestudeerd schudden ze allebei “Nee”. “Jawel”, verbetert de vader van Jonathan, “we hebben een mol in de tuin”

 


SUCCESSEN VOOR AUKE, MIGCHIEL EN LEANDRO
31 januari 2017

Afgelopen week zijn er door drie Philidorspelers successen behaald.

 • Leandro Slagboom (10 jaar!) won het grand-prix jeugdtoernooi van Schaakwoude. Hier de uitslagen.
 • Migchiel de Jong haalde een prima tweede plaats bij het Arves oplostoernooi in WIjk aan Zee. Hier een verslagje.
 • Auke van der Heide heeft een puike prestatie neergezet in het Tatasteel toernooi: winnaar van poule 2A. Een TPR van 2459! Gefeliciteerd, Auke! Hij schreef zelf een stukje over zijn belevenissen.

OENE 60!
29 januari 2017

Vandaag is Oene Schriemer 60 jaar geworden. Hieronder een foto van Oene die al enige jaren oud is, maar heel goed de relatie tussen Oene en Schaken weergeeft: Oene is verslingerd aan schaken. Is altijd op de clubavond, is bij alle externe wedstrijden het laatst klaar, is altijd te porren voor een potje schaak. Daarnaast is Oene sociaal bewogen, een enorm leuke vriend, echtgenoot, vader en pake. "Sa goed as bôle" zeggen zijn teamgenoten - en dat is een prima kwalificatie. Namens al je schaakvrienden: gefeliciteerd!

Hier een filmpje over een ludieke bijdrage tijdens zijn verjaardagsfeest. En voor de diehards de extended version.


RUGBY GAAT BOVEN SCHAKEN EN METEOROLOGIE BOVEN ALLES
25 januari 2017

Met grote letters staat er MASTER op het T-shirt van Jelle. Net zo goed had er CHAMPION kunnen staan, want Jelle was jeugdkampioen van Philidor in 2015 en 2016.  Maar vlak Christian ook niet uit: in januari dit jaar won hij het jeugdschaaktoernooi in Dokkum. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij stond op het shirt van Christian het getal 2000. Dat slaat natuurlijk op de partijen die hij dit jaar nog gaat winnen. Dat belooft nog wat met die twee! Jelle is 13 jaar, zit op het Comenius in de tweede klas en doet nu Stap 5+. Christian is 12 jaar, zit op De Sprong in groep 8 en doet Stap 3.

Als je later duiker wil worden, zoals Jelle van plan is, dan is gymnastiek natuurlijk je favoriete vak. En onder water Frans spreken is lastig; daarom mag Frans van hem wel van het rooster verdwijnen. Als je later bij het KNMI wil gaan werken ( en dat wil Christian), dan is aardrijkskunde het leukste vak. Naast schaken vindt Christian voetbal de mooiste sport. “Ik rugby”, zegt Jelle. “En als je nu moest kiezen tussen rugby of schaken, wat koos je dan?”. Onmiddellijk komt het antwoord (met een grote lach op zijn gezicht):”Rugby”. Oei, dat valt me tegen en dat is niet goed voor de club. “Zullen we dat laatste dan maar weglaten?”. En met dezelfde grijns zegt Jelle: Goed hoor”.

 


CHRISTIAN TORENSMA WINT GP DOKKUM
18 januari 2017

Christian Torensma, jeugdlid van Philidor, heeft het Grand Prix toernooi in Dokkum gewonnen. Zijn foto staat hierboven. Een week eerder eiste hij ook al de eerste prijs op in de tweede klasse van het seniorentoernooi te Dokkum. Het is een tijd geleden, dat een Philidor jeugdspeler een Grand Prix toernooi heeft gewonnen. ( Ik denk Sake Algra in januari 2014, het Hennie Collignon toernooi ) Overigens deden de andere deelnemers van Philidor het ook erg goed! Leandro Slagboom werd derde in A. Dylan Torensma werd tweede in groep B en Marthijn Kooistra werd derde in B. Fin Versteeg werd tweede in C en Adam Shlomo werd derde in groep E. (MdJ)


HET ENGELTJE VAN PIETER
18 januari 2017

Ook Philidor IV deed goede zaken door van Neo te winnen. De verslaggever heeft het over handhaving, maar eigenlijk doen ze leuk mee voor het kampioenschap. Siem vertelt hoe Pieter een engeltje op de schouder had.


PHILIDOR III DOET GOEDE ZAKEN
15 januari 2017

Afgelopen dinsdag deed Philidor III goede zaken door het hoger gerate DTK terug te wijzen. Philidor III draait leuk mee bovenin de promotieklasse. Siegbert licht één en ander toe.


BUITEN SPELEN EN HONDEN TEKENEN
11 januari 2017

DE JEUGD AFLEVERING 7

Het regent bijzondere voornamen bij onze jeugd. Na Fin, Alend en Ming Wai, zit ik nu tegenover Tristen en Anika. “Tristen, hoe kom je aan die naam?”. “Van mijn moeder”. Na afloop van het  interview had ik een gesprek met de moeder van Tristen en ik vroeg haar naar de herkomst van de naam. Het bleek een verbastering te zijn van Tristan, een van de twee hoofdpersonages uit de middeleeuwse legende. Tristen is 11 jaar, zit in groep 7 en doet Stap 2.  Anika is 8 jaar, zit in groep 5 en doet Stap 1. Allebei zitten ze op de LSV. “Ik heb schaken geleerd van mijn vader en mijn broer”, zegt Anika. Tristen heeft het bij ons op de club geleerd; hij vindt schaken erg leuk, maar: “Ik vind tekenen en buiten spelen en gamen ook erg leuk”. Anika: “O ja, buiten spelen vind ik ook erg leuk. Maar tekenen ook. Ik teken honden”. Op school is het leukste vak gymnastiek (Tristen) en rekenen (Anika). De vader van Anika staat er bij en trekt vragend zijn wenkbrauwen op (“rekenen?”).

 


DIK KRUITHOF 70 JAAR
10 januari 2017

Vandaag wordt onze clubgenoot Dik Kruithof 70 jaar. Een mijlpaal die zeker niet onvermeld mag blijven. Gefeliciteerd, Dik!

Dik is van 1977 tot 1998 wedstrijdleider van onze club geweest, voorwaar geen gemakkelijke baan. Daarnaast heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als redacteur van het (maandelijks verschijnende!) clubblad, als penningmeester en als secretaris. De club heeft veel aan hem te danken en heeft dat uiteraard gewaardeerd met het erelidmaatschap. Dat Dik vanavond ontbreekt in de wedstrijd van zijn team Philidor 3 tegen DTK zij hem vergeven.


MAARTEN ETMANS GONGKAMPIOEN
5 januari 2017

Op de laatste speeldag in 2016 is de eerste kampioen bekend geworden: Maarten Etmans werd kampioen gongschaken. Siem van Eijk doet verslag.


IVANCHUK WERELDKAMPIOEN RAPIDSCHAAK
3 januari 2017

Vorige week werd Ivanchuk in Doha wereldkampioen rapidschaak. Hier een filmpje van de prijsuitreiking. Waar blijft Ivanchuk toch? Ivanchuk is wat laat omdat hij zit te dammen met Jobava. Althans: dammen op een schaakbord met pionnen als damstenen en dames als dammen. Bij de prijsuitreiking zie je hem dan ook nadenken over zijn dampartij. Hier een filmpje van die dampartij, met als lastige onderbreking die prijsuitreiking en daarna gauw weer terug naar zijn dampartij. Het blijft een bijzonder vogel, onze wereldkampioen.


SIEP H. POSTMA: ICOON VAN HET FRIESE SCHAKEN
1 januari 2017

Over Siep Postma valt heel veel te vertellen. Er zijn op diverse plekken artikelen over Siep verschenen; die zijn (zonder toestemming van de schrijvers, maar dat vinden ze vast niet erg) verzameld in een groot overzicht. Daarin ook de toespraak die Eddie Scholl uitsprak tijdens de rouwplechtigheid.


PHILIDOR IV VIERT PAKJESAVOND IN DAMWOUDE
1 januari 2017

Eind december speelde Philidor IV voor Sinterklaas en Kerstman in Damwoude tegen Schaakwoude III. Siem van Eijk kreeg er grijze haren van.


JETSE HENDRIK BAKKER OVERLEDEN
31 december 2016

Op 27 december is ons oud-lid Henk Bakker overleden op 90-jarige leeftijd. In ons eerste jaarboek staat hij nog uitgebreid geportretteerd. De  laatste jaren had hij veel last van fysiek ongemak. Het schaken ging hem nog steeds goed af. We herinneren hem ons als een sympathieke en goedlachse man. De afscheidsdienst is op dinsdag 3 januari om 12.00 uur in de Waalse Kerk, Grote Kerkstraat 222 in Leeuwarden. Aansluitend is er een korte crematieplechtigheid in Andringastate, It Aldlan 4 in Marsum. (KvS)

 


SIEP H. POSTMA OVERLEDEN
27 december 2016

Op kerstavond is ons erelid Siep H. Postma op 87-jarige leeftijd overleden. Siep was 58 jaar lid van Philidor en heeft onnoemelijk veel voor Philidor, de FSB en het Nederlandse schaken betekend. Wij wensen de familie sterkte bij het verlies van deze bijzondere man. Op deze pagina zijn diverse voorbeelden van zijn bijzondere schrijfstijl te vinden, alsmede een interview met Siep gemaakt door Jan Hania.


Siep met zijn vrouw Jannie


Siep met links Haije Kramer en rechts Hans Bouwmeester (foto: Tom de Ruiter)

 

PHILIDOR BEKERT VERDER
24 december 2016

Het FSB-bekerteam van Philidor won net als vorig jaar van Emmeloord. Erik Kruit doet verslag. Laten we hopen dat de competitiewedstrijd tegen Emmeloord anders verloopt dan vorig jaar. Philidor 4 kon het net niet bolwerken in Damwoude.


SCHAKEN EN BASKETBAL
23 december 2016

Donderdag 22 december schaakten we met het vierde tegen Schaakwoude. Toen de broers en ikzelf uitgeschaakt waren, hadden we mooi de tijd voor een interview. Want, hoewel ze niet meedoen aan de schaaktraining voor de jeugd, zijn het natuurlijk nog wel jeugdspelers. Abe (rechts op de foto) en Sake hebben veel gemeen: allebei zitten ze op het Leeuwarder Lyceum (Abe in klas 5 HAVO, Sake in klas 2 HAVO/VWO), allebei spelen ze basketbal bij BVL, allebei zijn ze ongeveer twee jaar lid van Philidor en allebei hebben ze het schaken van hun vader geleerd. Abe (17 jaar) heeft Stap 5 gedaan en Sake (12 jaar) Stap 4. “Abe, je zit in 5 HAVO, weet je al wat je na je eindexamen gaat doen?”. “Daarna? Ik heb werkelijk geen idee. Misschien nog het VWO doen, of een HBO-opleiding, ik weet het niet”. “Sake, heb jij al verre toekomstplannen?”. “Ja, ik wil architect worden”. “Architect, waarom?”. “Gewoon zo maar”. Sake wil het liefst het VWO gaan doen en dan misschien naar Delft. “Naast het schaken spelen jullie bij BVL. Hebben jullie nog andere hobbies?“. Sake heeft niet echt andere hobbies. Abe houdt van gamen en ook wel van lezen. “Michiel van de Hazelhoeve, dat boek heb ik wel drie keer gelezen”. Sake heeft vanavond mooi gewonnen (op het tweede bord!), helaas verloor Abe (eerste bord!). “Wat is een favoriet vak op school en wat absoluut niet?”. Abe (na lang nadenken): “Fries, denk ik. En CKV mag van mij wel geschrapt worden. Dan moet je ergens naar toe en daar een veel te lang verslag over schrijven”.Voor oudere berichten zie hier

o