HET EERSTE PUNT IS BINNEN

Door Siegbert de Jong

15-09-2012
Philidor 1847 2
1921
-
UVS 2
1962
4
-
4
1.
Boersma,J.(Jan)
2082
-
Hurk van den,A.A.(Arie)
1991
0
-
1
2.
Etmans,M.D.(Maarten)
2074
-
Dinjens,W.N.(Wouter)
1978
1
-
0
3.
Pragt,A.(Arjen)
1908
-
Spoel van der,R.M.A.(Ruud)
1949
1
-
0
4.
Dzaferspahic,Z.(Zahid)
1928
-
Clermonts,J.J.A.(Jeroen)
1931
0
-
1
5.
Jong de,S.F.J.(Siegbert)
1778
-
Hatert van den,R.(Roy)
1989
0
-
1
6.
Dijk van,R.J.(Rowan)
1738
-
Blankert,W.J.F.(Willem)
1946
1
-
0
7.
Netten van,F.(Franke)
1953
-
Sprinkhuizen,A.P.J.(Arno)
1961
1
-
0
8.
Kruit,E.A.(Erik)
1904
-
Cheung,K.S.(Tsjisang)
1948
0
-
1


nog een laatste tip van de meester


De verzwakking (zie onder)


Sterke herintreder


Ook Zahid is er klaar voor

 

De eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen begon met enkele woorden van Eddie Scholl ter nagedachtenis aan Gert Winkel. Goed bedoeld natuurlijk, maar naar mijn smaak op een bepaald moment iets te negatief en met iets teveel nadruk op zijn tijdnoodproblemen. Was dat nu nodig?

Het tweede is dit jaar toch wel enigszins verzwakt. Vooral het vertrek van Auke en Jippe naar het eerste komt hard aan. Spelers van hun kaliber zijn er helaas niet voor in de plaats gekomen. Een paar 2000-spelers erbij zou niet slecht geweest zijn. De club heeft er op dit moment slechts vier! Verder speelt Rein op eigen verzoek dit jaar in het derde, terwijl Franke zich dit seizoen alleen beschikbaar stelt als invaller bij thuiswedstrijden. Nieuw in het team zijn Zahid, Catharinus, Rob, Erik en Arjen. In onze eerste wedstrijd misten wij Wessel, Catharinus en Rob.

Qua rating zijn wij dit jaar gezakt naar de achtste plaats. Wij zullen dus minder gemakkelijk aan onze punten komen dan vorig jaar. Onze tegenstanders van zaterdagmiddag, die helemaal uit Nijmegen waren gekomen, staan op de zevende plaats. Een gelijkspel is dus niet echt slecht, maar een overwinning had natuurlijk tot meer tevredenheid gestemd.

Om half vijf viel de eerste beslissing. Aan het achtste bord was Erik niet goed uit de opening gekomen. Hij vergat de zet d2-d4, waardoor hij zich niet goed kon bevrijden. Zijn loper op c1 en zijn toren op a1 konden zodoende lange tijd niet aan het spel meedoen. Hij verloor een kwaliteit en uiteindelijk de partij.

Gelukkig wist Maarten de stand al gauw weer gelijk te trekken. Hij was goed uit de Siciliaanse opening gekomen en wist al spoedig een zwarte pion te veroveren. Op zoek naar tegenspel offerde zijn tegenstander vervolgens nog eens drie pionnen. Maarten moest goed uitkijken voor de zwarte tegenkansen, maar deed dit uitstekend, zodat hij het punt binnen kon halen. Dankzij Arjen kwamen wij voor het eerst (en ook voor het laatst) op voorsprong (zie partij). Na drie jaar afwezigheid is hij weer teruggekeerd.

Wij spelen nu met negen man, maar omdat Wessel en Erik vaak afwezig zullen zijn, is hij een welkome versterking. Ikzelf overzag dat mijn dame groot gevaar liep op a5. Het kostte mij uiteindelijk de partij. Ik heb dat wel vaker: een voorkeur voor dame-uitvallen naar de rand van het bord (met wit Dh5, met zwart Dh4). Deze keer kon ik de verleiding niet weerstaan om Dd7-a4 te spelen. Het ziet er in eerste instantie allemaal heel goed uit, maar vaak blijkt de dame na een aantal zetten aan diezelfde rand helemaal niet zo goed te staan.

Ook Jan beleefde een slechte seizoenstart. In de ketenstrijd van het Konings-Indisch raakte hij een tempo kwijt. Bovendien wist wit de zwarte loper van de witte velden, die zo belangrijk is in deze variant, te ruilen tegen zijn eigen witveldige zwakke loper.  Dit alles zorgde ervoor dat Jan een nederlaag niet meer kon voorkomen. Zahid belandde in een stelling met een slechte loper tegen een sterk paard. Ondanks een tijdsachterstand die in de loop van de middag opliep tot meer dan een uur wist zijn tegenstander de partij naar zich toe te trekken. Rowan wist gelukkig wel voor een punt te zorgen. Het ging bij hem lange tijd gelijk op totdat zijn tegenstander in tijdnood een stuk weggaf.

Bij de stand 3-4 was het laatste woord voor Franke. Zou hij zijn toreneindspel met pluspion tot winst weten te voeren? Het leek erop dat hij niet goed wist hoe hij dat moest doen, maar zijn tegenstander leek het ook niet allemaal te weten. In de wandelgangen ging het over de Lucena-positie en over bruggetje bouwen. Ik hield mijn hart nog wel even vast. Zou Franke het principe van het bruggetje bouwen wel kennen en zou hij zonder die kennis wel kunnen winnen? Gelukkig was het bruggetje bouwen niet nodig, toen zijn tegenstander op een gegeven moment niet de beste verdediging koos.

Tegen Zevenaar in de tweede ronde zal het ongetwijfeld een zwaardere middag worden, maar ik hoop dat in november tegen Almelo en Sneek 2 de broodnodige punten bijgeschreven kunnen worden.